Luchtbevochtiging is belangrijk, maar waarom eigenlijk?

Algemene informatie over het belang van luchtvochtigheid voor een gezonde leef-en werkomgeving

Het belang van luchtbevochtiging

Luchtvochtigheid is in principe al jaren een belangrijke factor voor een gezonde leefomgeving. Echter is er vooral na de coronacrisis van 2020 een hernieuwde aandacht voor dit onderwerp gekomen. Luchtbevochtiging is belangrijk, maar waarom eigenlijk?

De voordelen

Om erachter te komen wat nu precies het belang is van goede luchtbevochtiging, is het altijd zinvol om naar de voordelen te kijken die er bij goed gebruik bij komen kijken. Zo geldt voor goede luchtbevochtiging dat het bijvoorbeeld de volgende voordelen met zich meebrengt:

Voorkomt te droge lucht: Er is relatief vaak sprake van te droge lucht. In dat geval valt de relatieve luchtvochtigheid onder de 40%. Dat wil dus zeggen dat zich op dat moment minder dan 40% van de mogelijke maximale waterdamp in een ruimte bevindt. Je ziet vooral vaak dat dit voorkomt in de wintermaanden. Ook al is het in de zomermaanden vaak warmer, de mate van relatieve luchtvochtigheid heeft daar niet onder te lijden.

Gaat irritaties in de luchtwegen tegen: Droge lucht zorgt voor irritaties in de luchtwegen. Zeker gedurende de coronacrisis zorgen bepaalde keelpijntjes en irritaties aan bijvoorbeeld het slijmvlies al snel voor zorgen. Doordat de lucht te droog is, ervaart het lichaam dit als ongemakkelijk om binnen te krijgen. Het resultaat is een irriterende reactie, die je uiteraard het liefst zou voorkomen.

Goed voor de huid: Verder wordt ook vaak genoemd dat het beter is voor je huid om een luchtbevochtiger in een ruimte te hebben staan. Wanneer de luchtvochtigheid namelijk te laag is, verdampt ook je zweet een stuk sneller. Hierdoor droogt je huid uit. Een mooie manier om direct te weten dat de lucht te droog is, is wanneer je lippen barstjes beginnen te vertonen. Met een luchtbevochtiger voorkom je dat je huid te veel uitdroogt.

Kans op infecties neemt af: Daarnaast is er een kans dat deze eerdergenoemde irritaties in sommige gevallen verergeren tot een infectie. En dan ben je nog verder van huis. Een infectie kan erg hardnekkig zijn en zelfs voor bepaalde gevaarlijke situaties zorgen. Kies er daarom bewust voor om de luchtbevochtiging op kantoor of in de industrie altijd op orde te houden. Het laatste wat je wilt, is dat een grote groep werknemers tegelijk ziek wordt.

Wat is een luchtbevochtiger?

De naam verraadt het natuurlijk al een beetje, maar een luchtbevochtiger is een apparaat dat de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte laat stijgen. Zoals eerder al aangegeven ligt de optimale relatieve luchtvochtigheid voor een ruimte op een percentage tussen de 40 en 60. In het geval dat deze dus tijdelijk lager komt te liggen, gaat een luchtbevochtiger aan de slag om dit probleem te verhelpen

Dit is bijvoorbeeld goed mogelijk wanneer de verwarming langdurig aanstaat en er geen toevoer is van nieuwe, frisse buitenlucht. De lucht binnen op kantoor of in de industrie begint dan langzaam maar zeker steeds verder op te drogen. Een luchtbevochtiger gaat dan aan de slag om lucht juist weer meer vocht op te laten nemen, zodat de luchtvochtigheid begint te stijgen.

Hoe werkt een luchtbevochtiger precies?

Er zijn een hoop verschillende typen luchtbevochtigers. Deze hebben allemaal weer een eigen, speciale werkwijze. Het uiteindelijke doel komt echter natuurlijk wel telkens op hetzelfde neer; het verhogen van de relatieve luchtvochtigheid om vochtproblemen tegen te gaan. Laten we bij deze bijvoorbeeld drie opties qua luchtbevochtigers onder de loep nemen. Dit om je een beter beeld te geven van hoe zo’n apparaat in de meeste gevallen nu in z’n werking gaat. Het gaat dan om de volgende 3 luchtbevochtigers:

Ultrasone luchtbevochtiger: Een ultrasone luchtbevochtiger maakt gebruik van zeer geavanceerde technologie. Er bevindt zich in zo’n apparaat namelijk een metalen diafragma, dat op een ultrasone frequentie vibreert. Hierdoor ontstaan er dus trillingen. Als gevolg hiervan worden hele fijne nevels de lucht in verspreidt. Dit verhoogt de hoeveelheid vocht die zich in de lucht bevindt en verhoogt daarmee dus ook de relatieve luchtvochtigheid. Het maakt van een bepaalde ruimte weer een gezonde werk- of leefomgeving.

Stoombevochtiger: Een stoombevochtiger werkt dan weer net iets anders. Deze vorm is wat simpeler en komt daardoor ook relatief vaak voor. Bij een stoombevochtiger wordt er water verhit, waardoor er stoom ontstaat. Doordat het water namelijk gaat koken, ontstaat er waterdamp. Deze waterdamp wordt direct de lucht in geblazen. Het is dan ook niet voor niets dat dit een van de meest populaire vormen van luchtbevochtiging is. Dankzij de directe inbreng van de waterdamp is het effect al snel merkbaar.

Hogedruk luchtbevochtiger: Bij een hogedruk luchtbevochtiger komt er opnieuw een zeer vernuftige techniek aan te pas. In het apparaat zelf wordt namelijk op een verticale wijze lucht geproduceerd. Vervolgens wordt deze horizontaal afgebogen en ontstaat er een bepaalde deken van lucht. Onder hoge druk wordt er vervolgens aanwezig water verneveld tot zeer fijne deeltjes waternevel. Hierna brengt de luchtbevochtiger deze waternevel de ruimte in.

Juiste leverancier van professionele luchtbevochtigers

Met een professionele luchtbevochtiger weet je zeker dat bij jou op kantoor of in de industrie op een veilige wijze wordt gewerkt. Met het oog op de algemene gezondheid en veilige werkomstandigheden is het erg belangrijk dat een luchtbevochtiger van een hoge kwaliteit is.

Bij Elka Air hebben we een groot aantal verschillende professionele oplossingen. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kiezen tussen de verschillende typen luchtbevochtigers. Het kan per locatie, situatie en specifieke voorkeuren namelijk nog weleens verschillen welke vorm van luchtbevochtiging de beste optie is.

Echter helpen we je hier bij Elka Air graag bij verder. Ben je momenteel dus op zoek naar een dergelijke oplossing, maar weet je nog niet precies welke luchtbevochtiger het beste aansluit op jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder om ervoor te zorgen dat je het juiste apparaat bestelt voor een veilige werkomgeving. Zeker in de tijden waarin we nu leven is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Wij weten als geen ander dat de juiste luchtbevochtiging een hoop problemen op het gebied van gezondheid in de toekomst kan voorkomen.