Voor de meubelmakers

Voor de keukenfabrikanten

Voor de laminaatfabrieken

Voor de timmerfabrieken

Voor de plintenfabrikanten

Kortom, voor de gehele houtverwerkende industrie

Luchtbevochtiging onmisbaar voor timmerfabrieken en houtindustrie

Luchtbevochtiging voor de houtindustrie is een van de meest belangrijke punten van aandacht. Hetzelfde geldt voor luchtbevochtiging in timmerfabrieken.

Wanneer we het hebben over luchtbevochtiging, dan doelen we op de relatie met de relatieve luchtvochtigheid. Luchtbevochtiging is namelijk in staat om deze op peil te krijgen. De SKH stelt vast dat de RV in uw productieruimte 55% zou moeten zijn. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van een aantal nadelige effecten. Deze mogelijke nadelige effecten zijn bijvoorbeeld:

• Krimpende latten: Wanneer latten onverhoopt krimpen, is dit uiteraard desastreus in de houtindustrie. Ze zijn voor specifieke projecten dan ineens niet meer bruikbaar. Een kleine afwijking qua lengte en/of dikte maakt ze dan nagenoeg onbruikbaar. Een scenario wat u uiteraard het liefst hoopt te voorkomen.

• Golvende platen: Hetzelfde geldt in essentie voor golvende platen. Ook golvende platen hebben namelijk niet meer hun oorspronkelijke vorm. En met deze vorm in het achterhoofd zijn ze geproduceerd. Als timmerfabriek zit u dan bijvoorbeeld ineens met onbruikbare voorwerpen in uw maag.

• Gescheurde balken: Tot slot is luchtbevochtiging voor de houtindustrie en luchtbevochtiging voor timmerfabrieken ook belangrijk met betrekking tot gescheurde balken. Bij een afwijkende luchtvochtigheid ontstaan er namelijk mogelijk scheuren. Hierdoor verliezen ze hun stevigheid en zijn ze te gevaarlijk om te gebruiken. Erg zonde van het materiaal.

Voordelen luchtbevochtiging voor de houtindustrie en timmerfabrieken

Het is vaak een opsomming van unieke voordelen die ervoor zorgt dat u anders over iets gaat denken. Zo ook met betrekking tot luchtbevochtiging. De voordelen van deze stap zijn namelijk nogal overweldigend. U ziet dan waarschijnlijk ook al snel in dat u er echt iets aan gaat hebben. De belangrijkste voordelen op een rijtje:
Hogere maatvastheid

Een hogere maatvastheid is een zeer belangrijk voordeel van luchtbevochtiging. Het is namelijk funest voor de toepassingen van hout wanneer deze uit zichzelf beginnen te vervormen. Zo is het dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk om ze specifiek voor een bepaald project of product te produceren. Al met al komen hier een hoop extra kosten bij kijken. Kosten die u met goede luchtbevochtiging voorkomt.

Minder schuurwerk benodigd

Daar komt nog bij dat het ook in mindere mate nodig is om schuurwerk te verrichten. Bijvoorbeeld met betrekking tot de grondverf en de laklaag. Door een goede luchtvochtigheid gaat dit minder moeite kosten. Al met al toch een fijne gedachte. Zeker wanneer u werkzaam bent in de houtindustrie. Kleine ‘besparingen’ van moeite als deze hebben in potentie grote voordelige gevolgen.

Geen (gevaarlijke) afwijkingen

Verder ontstaan er dus geen gevaarlijke afwijkingen. Zoals eerder al aangegeven zijn scheuren, krimpingen en kromtrekkingen zeer schadelijk voor het hout zelf. Het zorgt er namelijk voor dat het een andere vorm krijgt. Hierdoor zijn de bedoelde toepassingen van het hout niet meer veilig mogelijk.

Minder fijnstofvorming

Ook is het bekend dat goede luchtbevochtiging voor de houtindustrie en luchtbevochtiging in timmerfabrieken helpt bij het voorkomen van fijnstof. Deze stofbestrijding is een handig bijkomend voordeel. Het scheelt op andere gebieden weer enkele extra maatregelen.

Kleinere kans op statische elektriciteit

Een andere positieve ontwikkeling van luchtbevochtiging is dat er een kleinere kans op statische elektriciteit is. Bij een te lage relatieve luchtvochtigheid ziet men namelijk statische elektriciteit ontstaan. Zeer onhandig met de toepassingen van het hout in het achterhoofd.

Optimale combinatie met verf:

Tot slot helpt luchtbevochtiging ook aanzienlijk bij het optimaliseren van een verflaag op hout. De verf zelf vloeit bijvoorbeeld een stuk mooier. Ook droogt het op een manier die voor een beter resultaat zorgt. Al met al dus een duidelijke reden om de luchtbevochtiging op orde te hebben.

Bent u dus werkzaam in de houtindustrie en/of in timmerfabrieken? Dan is dit een mooi moment om actie te ondernemen. De voordelen van luchtbevochtiging zijn op basis van de eerder aangeleverde informatie in ieder geval overduidelijk. Voor u het weet, bent u op een volledig verantwoorde manier aan de slag aan het gaan. De relatieve luchtvochtigheid is optimaal, waardoor ook het produceren van alle materialen op een vlekkeloze wijze gebeurt.

Meer informatie over onze producten voor luchtbevochtiging en stofbestrijding?