Koelinstallaties

Door de huidige klimaatverandering word Nederland steeds warmer. Hierdoor worden koelinstallaties en airco’s gemeengoed.
Contact

Koelinstallaties en airco’s

Door de huidige klimaatverandering word Nederland steeds warmer. Hierdoor worden koelinstallaties en airco’s gemeengoed. Dit terwijl eigenlijk iedereen wee weet dat dit over het algemeen grote energiegebruikers zijn. Zonde is dat, zeker als je bedenkt dat de piek van de koellast in veel gevallen vrij eenvoudig afgevlakt kan worden door simpel weg water te vernevelen.

Bij de verdamping van één liter water wordt namelijk ongeveer 2.256kj aan warmte aan de lucht onttrokken. Deze energie is nodig om de fase overgang van de vloeibare fase naar de gasvormige fase van het water te realiseren en zal aan de ruimtelucht onttrokken worden. Door dit proces zal de luchttemperatuur dus zomaar enkele graden dalen.
De hogedrukpompen van Elka Air zijn altijd frequentie geregeld. Dit maakt een energiezuinig systeem nog zuiniger. Met een opgenomen vermogen van nog geen 4 watt per liter water kan dus tot wel 626 watt aan koelvermogen gegenereerd worden. Kortom, met een adiabatisch koelsysteem kan met een enorm hoog rendement de koellast verkleind worden.

Indirect adiabatische koeling

Zodra de buiten temperatuur oploopt en het buiten warmer wordt als binnen, dan kan de warmtewisselaar fungeren als koellichaam.

Adiabatische koeling voor Dry-coolers

Door water rond de condensor te vernevelen, zal de temperatuur aanzienlijk afnemen.

Koeling voor bewaarcellen

Om producten langer goed en vers te houden worden deze veelal opgeslagen in koelcellen of bewaarcellen.